EXPOSICIÓ: Exiliades. Els fils vermells entrellaçats

7/24/2023 / Cultura

EXPOSICIÓ: Exiliades. Els fils vermells entrellaçats

Visita l'exposició temporal "Exiliades. Els fils vermells entrellaçats", comissariada per Teresa Fèrriz Roure i documentació de Felip Solé i Véronique Salou.

Es podrà visitar fins al 22 d'octubre de 2023.

Les exiliades de 1939 van lluitar contra una doble vulnerabilitat, com a dones i com a refugiades polítiques, amb els recursos que tenia cadascuna a l’abast: formació, militància política, xarxes personals, recursos econòmics… Però més enllà d’allò que les singularitzava, van compartir una manera comuna de veure el món —deutora dels drets socials i civils assolits durant la República— i van fer del suport mutu, la solidaritat i la cooperació les estratègies bàsiques per a la supervivència, en els moments més durs, i la resiliència i l’empoderament, després.

Al llarg de la mostra ens endinsem en les històries de vida de les exiliades i la seva capacitat d’acció, voluntat i poder per transformar la pròpia vida i la del seu entorn.

Un dels objectius és intentar que la memòria de les exiliades, la d’aquestes que hem aplegat a l’exposició i moltes més, passi a formar part, de manera insubstituïble, de la nostra societat i memòria democràtiques.

Aquesta exposició compta amb la col·laboració de la Biblioteca del Pavelló de la República (UB) @craipavello, la Biblioteca de Catalunya @bibliotecadecatalunya , TV3 @tv3cat, la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu (Generalitat Valenciana) @gvabibliotecavalenciana i l'associació '24 août 1944' de París.